Nuffnang

Kerja yang boleh mendatangkan keuntungan.

Salam. Hari ni ada dialog dalam blog. yeay! Di bawah ni adalah dialog antara guru sejarah aku dengan budak kelas 4ST1 (kelas aku la).

Cikgu Gan: Siapa yang nak ambil bidang pertanian bila dah besar?

Pelajar : *.....Krik-krik...

Anmuy : *tengah minum air cepat-cepat angkat tangan.toleh kiri toleh kanan. aik? tak dok sapo ke yang angkat tangan kecuali aku?Haish -_-

Cikgu Gan: Wah, bagus la anmuy. Dia dah ada maklamat hidup. Bila saya tanya dia cepat-cepat angkat tangan. Yang lain kenapa tak angkat tangan? Kenapa? Kamu nak yang duduk dalam bilik ber air-cond je. nak jadi doktor, engineer je kan? Sekarang tak perlu lagi berpanas-panas bila bertani, duduk dalam bilik dan bertani pun boleh la.

Perempuan cina kat depan : *sengeh tengok aku

Anmuy : * senyum dan angkat-angkat kening (ceh bangga la tu -_- )

Cikgu Gan : Saya nak tanya. Ayam betina bertelur berapa biji sehari? Awak ni kan budak bio, mesti boleh jawab ni. kalau saya tanya budak kelas hujung mesti mereka boleh jawab. Kalau awak tak boleh jawab, malu la dengan mereka.

Kebanyakan budak kelas aku cuba jawab jawab. Tapi semuanya salah. Tiba-tiba...

Yaya (classmate) : Anmuy, tak tau ke  ayam betina telur berapa biji sehari?

Anmuy : * death glare yaya.tapi tuan badan selamba badak je.

Cikgu Gan : Anmuy nak jadi petani. Bukan penternak. (wah!thanks cikgu sebab bela saya.muahaha)

Last sekali, cikgu gan cakap yang ayam betelur 1 biji sehari. (ok, korang boleh take ur note now.pengetahuan am ni.malu je kalau tak tau)

Cikgu Gan : Siapa di sini nak berkerja di kilang bila dah besar?

Pelajar : *...Krik-krik...

Anmuy: *jeling kiri.jeling kanan.tangan gatal nak angkat.tapi tengok tak dok sapo yang angkat tangan.hmm -_-

Cikgu Gan : Kenapa kamu tak nak kerja di kilang? Kilang juga memerlukan akauntan, engineer yang berbakat. Kamu ingat kerja kilang tu cuma ada operator je? *sigh

__the end__

  Point yang aku nak ketengahkan sekarang ialah, kita jangan fikir yang kerja di kilang, kerja dalam bidang penternakan dan pertanian tu suatu kerja yang akan dipandang sebelah mata je. Dalam bidang pertanian contohnya. Ingat kita tak boleh ke bertani di dalam bangunan? Ingat kerja bertani tu panas dan meletihkan ke? Sekarang ada bermacam teknologi yang ada untuk membantu kita dalam pertanian. Bak kata Pak Lah, pertanian itu perniagaan.

  Kita fikir jangka panjang. Pada masa depan, makanan tidak cukup untuk menampung keperluan manusia. Bila makanan tidak mencukupi, permintaan terhadap makanan akan meningkat seterusnya akan menyebabkan bahan makanan meningkat harganya. Pada masa ni la para petani akan meraih keuntungan yang lumayan.

   Mak aku cakap, kau dapat kerja tetap sebagai apa pun, tak kira lah doktor ke engineer ke akauntan ke HR ke ape, kalau kau nak banyak duit, senang je. Tulis buku atau pun berniaga. Kau ingat kerja doktor tu banyak sangat ke gajinya? Sekarang doktor dengan cikgu dipandang sebelah mata je oleh masyarakat. Cikgu diburuk-burukkan. Doktor silap sedikit je kena saman la kena itula inila. padahal manusia tu tak lepas dari melakukan kesilapan. lagipun tak semua dari mereka yang tidak bertauliah dalam menjalankan tugas.

  Tapi menurut pandangan aku, bukan hanya menulis buku dan berniaga jae yang boleh kita lakukan untuk menambah duit untuk menstabilkan kewangan kita ni. Tapi kita juga boleh bertani dan menternak untuk mendapat keuntungan selain dari gaji kerja tetap kita ini. Dengan erti kata lain, kita boleh kerja sampingan seperti menulis buku, berniaga, bertani, dan menternak. barulah kita boleh menjadi usahawan yang berjaya. Siapa tahu, kita akan menjadi jutawan. dengan syarat, kita harus pandai membahagikan masa dan kepentingan. Bertani dan menternak secara kecil-kecilan dulu, bila dah untung banyak, boleh la buka ladang besar khas.

Sebagai contoh: -

1-Menulis buku : kita boleh menulis buku ilmiah/ sejarah/ novel dan semacamnya.
2-Berniaga : Niaga la apa-apa. Niaga tong gas pun boleh apa? Jadi pembekal tong gas jela.
3-Bertani : Haa tanam sayuran/buah-buahan macam cili,tomato,mangga,manggis,kelapa.
4-Menternak : Jadi pembekal daging/susu. Korang boleh ternak kambing/Rusa/Lembu/Llama/Alpaka/Ayam.
  
Haa?! Llama? Alpaka? Apa benda tu? Haa korang klik je link dia. Siapa tahu haiwan-haiwan ni boleh masuk dalam pasaran Malaysia? Setahu aku, di Indonesia sudah mula menternak haiwan-haiwan ni.
Ok sampai sini dulu..esok nak post entri lagi ^,^
 
ps: doakan aku tau supaya mak aku beli kereta untuk aku tahun depan lepas aku dapat lesen kereta P of course..Ingat lagi tak birtday aku bila? haa, Jan 5 la..awal kan? muahaha..